OVAKO SE PONAŠA ŽENA KOJA JE EMOTIVNO NEZRELA: 1 stvar posebno IZLUĐUJE svakog muškarca, još mora DUHOVNO DA RASTE
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

OVAKO SE PONAŠA ŽENA KOJA JE EMOTIVNO NEZRELA: 1 stvar posebno IZLUĐUJE svakog muškarca, još mora DUHOVNO DA RASTE

Ono što može da pomogne jeste iskren razgovor sa osobom koja ne osuđuje i kojoj se može reći sve o onome što osećamo

Objavljeno:

Emocionalnu zrelost nije lako dostići, posebno u složenoj sferi ljubavnih i međuljudskih odnosa, a ona često nema veze sa godinama, pa čak ni sa iskustvima koja smo imali. Emocionalno zrela osoba je svesna svojih sopstvenih emocija, ume da prepozna odakle potiču, ume da dobro upravlja svojim osećanjima i nije joj teško da oseti empatiju za druge.

Nedostatak emocionalne zrelosti nije "bauk"; ovo je faza koju moramo proći pre nego što emocionalno sazrimo. No, mnogo žena predugo ostaje u ovoj fazi, otežavajući sebi život. Ključ je u prepoznavanju signala koji ukazuju na nedostatak emocionalne zrelosti, prihvatanju toga i radu na tome.

Kako su muškarci i žene drugačije sazdani, razlikuju se i pokazatelji nedostatka emocionalne zrelosti, te u nastavku sledi sedam specifičnih karakteristika žena koje imaju praktično nultu emocionalnu zrelost. Mlada američka psihološkinja Tina Fej, sa magistraturom iz bračnog i porodičnog savetovanja, ističe da navedeni pokazatelji nisu tu da osude, već su smernica za prepoznavanje potencijalnih problema.

Zavođenje, Ljubav, Žena, Muškarac, Seks
foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Njene reakcije su stalno prenaglašene

Svi imaju trenutke kada nas emocije nadvladaju - iznenadni ispad ili glasan plač u javnosti. Ali kada ovakvi ispadi postanu kontinuiran obrazac, možda je reč o ženi koja ima nisku emocionalnu zrelost. One često imaju preterane reakcije na relativno male incidente.

Ovo ne znači nužno da je dramatična ili da traži pažnju, možda samo još nije naučila kako da pravilno upravlja svojim emocijama. Rešenje problema ne leži u potiskivanju emocija, već u promeni načina na koji se percipiramo svet i na koji se nosimo sa događajima.

Ono što može da pomogne jeste iskren razgovor sa osobom koja ne osuđuje i kojoj se može reći sve o onome što osećamo. Potrebno je shvatiti da ne zahteva svaka situacija intezivan emocionalni odgovor.

2. Uvek izgleda smireno i kao da nije pogođena bilo čime što se dešava oko nje

Iznenađujuće, znak niske emocionalne zrelosti nije uvek preterivanje. Ponekad se radi o tome da uopšte ne reagujete.

Možda izgleda kontradiktorno, ali žena koja je stalno stamena i izgleda kao da je uvek smirena takođe može da ima nisku emocionalnu zrelost. Emocionalna zrelost u svojoj srži podrazumeva doživljavanje emocija i pokazivanje odgovarajućih reakcija na njih.

Ako se žena uvek ponaša bezbrižno, bez obzira na situaciju, to može značiti da potiskuje svoje emocije ili da ih zapravo uopšte ne priznaje. Ovo nije isto što i biti otporan ili jak. U stvari, sasvim je suprotno; takvo ponašanje predstavlja nesposobnost da se emocije obrađuju na zdrav način, što je ključna komponenta emocionalne zrelosti.

3. Uvek traže krivca u drugima

Jedan od najtipičnijih pokazatelja nedostatka emocionalne zrelosti jeste kada uvek pronalazimo krivca u drugima za sopstvene greške. Ovako ponašanje često je povezano sa suzavisnošću.

Ako žena stalno krivi druge za svoje probleme, to ukazuje da još nije u stanju da preuzme odgovornost za svoje postupke i emocije. Upirati prstom u druge je lako; za preuzimanje odgovornosti potrebna je zrelost i samosvest.

Ljutnja, Seks, Svađa, Ljubav
foto: Anna Bizo / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Izbegava teške razgovore

Izbegavanje je uobičajena taktika koju koriste žene sa niskom emocionalnom zrelošću. To je lak izlaz iz neprijatnih situacija ili teških razgovora. Umesto da se direktno suoči sa teškom situacijom, ona je ignoriše, nadajući se da će ista jednostavno nestati.

Nažalost, problemi se retko rešavaju sami od sebe. Direktno suočavanje sa teškim razgovorima i situacija, bez obzira koliko je neprijatno, od suštinskog je značaja za duhovni rast i razvoj čoveka.

5. Ima problem da pokaže empatiju

Empatija, sposobnost razumevanja i deljenja osećanja drugih, je temelj emocionalne zrelosti. Ako je ženi teško da se saoseća sa drugima, to može biti znak da je emocionalno nezrela.

Kao i kod svake promene u životu, uvek moramo da počnemo od sebe – tako da je prvi korak ka razvoju većeg nivoa empatije istraživanje sopstvenog unutrašnjeg emocionalnog sveta. Zapamtite, nikada nije kasno raditi na razvijanju empatije!

6. Zaglavljena je u prošlosti

Život u prošlosti je još jedna uobičajena osobina među emocionalno nezrelim pojedincima. Možda se čvrsto drže za neki bol iz prošlosti, nesposobni da se opuste i krenu napred. Možda kod ovih žena primečćujete kako se često "hvata" za greške iz prošlosti ili ih čak koristi kao municiju u raspravama.

Jasno je da je nemoguće ignorisati prošlost ili se praviti da ne postoji, ali zadržavanje na njoj nas i te kako sputava. Deo emocionalnog rasta uključuje oproštaj i prevazilaženje tuđih grešaka i promašaja iz prošlosti.

7. Nedostaje joj samosvest

Ovo je možda i najbolji pokazatelj nedostatka emocionalne zrelosti. Ovde se radi o nerazumevanju ili nepriznavanju kako vaši postupci i emocije utiču na one oko vas. Kao rezultat toga, ova žena često izgleda iznenađena reakcijama drugih na njeno ponašanje ili uporno ne prepoznaje sopstvene greške.

Normalno je povremeno imati ovakve trenutke, sve je to deo doživljavanja života. Ali čak i ako nismo bili spremni da se suočimo sa surovom istinom u određenom trenutku, na kraju moramo biti u stanju da to učinimo ako želimo da emocionalno rastemo.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.